dzieci.pl

zapomniałem hasła » Nie masz konta? Załóż je »

małe dziecko

Anemia u dzieci

Dzieci.pl 2012-06-12 12:40 0 opinii

Niedokrwistość to problem występujący zarówno u niemowląt, jak i u dzieci w wieku przedszkolnym oraz u młodzieży.

Anemia u dzieci

Krwinki czerwone – erytrocyty, pełnią w organizmie istotne dla życia funkcje. Przede wszystkim transportują tlen oraz dwutlenek węgla do wszystkich komórek organizmu. Zbyt niska zawartość erytrocytów w organizmie zaburza wzrost i rozwój dziecka. Ponadto jest szczególnie niebezpieczna dla noworodków oraz dzieci do 3 roku życia, u których występuje intensywny rozwój układu nerwowego. Długotrwały niedobór krwinek czerwonych może powodować u nich nawet upośledzenie umysłowe.

Najczęstszą przyczyną niedokrwistości jest nieodpowiednia dieta, a także szybkie tempo wzrostu. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) u 60 proc. ludzi na świecie stwierdza się niedokrwistość. W krajach Europy Wschodniej występuje ona u 48,9 proc. dzieci do 5 roku życia, natomiast w Europie Zachodniej zaledwie u 5,9 proc.

Najczęściej niedokrwistość jest spowodowana niedoborem żelaza, który jest mikropierwiastkiem wchodzącym w skład hemoglobiny – barwnika wypełniającego krwinki czerwone. Niedokrwistość niedobarwliwa - spowodowana zbyt niskim stężeniem żelaza we krwi - objawia się najczęściej osłabieniem, ospałością, zaburzeniem koncentracji uwagi, trudnościami w uczeniu się, bladością powłok skórnych. Ponadto obserwuje się wypadanie włosów, łamliwość paznokci oraz pękanie w kącikach ust. Przewlekła anemia niedobarwliwa zaburza wzrost i rozwój dziecka oraz może powodować upośledzenie umysłowe.

Źródłem żelaza w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, wędliny, jaja oraz zielone warzywa – sałata, natka pietruszki, brokuły. Spore ilości żelaza występują również w kaszy gryczanej oraz kakao (gorzka czekolada). Jednakże żelazo z pokarmu jest trudno wchłaniane, dlatego też w celu poprawy jego przyswajalności należy spożywać je zawsze z produktami bogatymi w witaminę C. Należą do nich – czerwona papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka, chrzan, w mniejszym stopniu pomarańcze, truskawki, maliny.

Niedokrwistość u dzieci może być również spowodowana niedoborem witaminy B12 – jest to niedokrwistość megaloblastyczna. W tym przypadku krwinki czerwone bardzo szybko dojrzewają oraz giną. Często obserwuje się ją u dzieci niechętnie jedzących mięso oraz jego przetwory, gdyż źródłem witaminy B12 są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego. W niewielkich ilościach witamina B12 występuje również w żółtku jaja oraz mleku.

Zaburzenia rozwoju krwinek czerwonych mogą być także spowodowane niedoborem kwasu foliowego (foliany). Kwas foliowy w dużych ilościach występuje w zielonych liściach warzyw – natce pietruszki, koperku, sałacie, a także bananach.

Anemię u dzieci powodują czasem choroby pasożytnicze, jak zarażenie tasiemcem – bruzdogłowcem szerokim, lambliami lub bakterią Helicobacter pylori. Bytujący w jelitach tasiemiec wchłania z pokarmu witaminą B12, powodując jej niedobór. Natomiast w przypadku lambliozy lub też glisty ludzkiej często występują biegunki, które również utrudniają wchłanianie substancji odżywczych. W czasie zakażenia Helicobacter pylori występują zapalenia błony śluzowej żołądka, mogą wystąpić wrzody, które powodują utratę krwi.

Treści zamieszczone w Serwisie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą zastąpić porady udzielanej przez odpowiedniego specjalistę. Wirtualna Polska S.A. nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki skorzystania przez użytkowników z treści zamieszczonych w Serwisie.
Aneta Kościołek
autor porady:

Aneta Kościołek

Dietetyka

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!