www.wp.pl dzieci.pl

zapomniałem hasła » Nie masz konta? Załóż je »

kuchnia małego dziecka

Czy warto pić kawę zbożową?

Dzieci.pl 2017-06-01 10:58 24 opinii

Kawa zbożowa to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa. Niektórzy jako dzieci domagali się kubka aromatycznego napoju, który sprawiał, że czuli się niemal tak dorośli jak mama i tata. Inni wzdrygają się na samą myśl o tym smaku, psutym przez zabiegi przedszkolnych kucharek, które namiętnie rozcieńczały napój zbyt dużą ilością mleka lub wody.

Jednak kawa zbożowa to nie tylko alternatywa dla herbaty czy kakao, to również źródło korzystnych dla zdrowia składników.

Czym się różni od prawdziwej kawy?

Oprócz procesu wytwarzania, kawa zbożowa nie ma z tą prawdziwą, zawierającą kofeinę, wiele wspólnego. Obie powstają w wyniku wypalania ziaren, jednak w przypadku kawy zbożowej używa się, jak sama nazwa wskazuje, prażonych ziaren zbóż: przeważnie żyta i jęczmienia, niekiedy dodaje się cykorię oraz buraki cukrowe.

Plusem kawy zbożowej jest to, że w przeciwieństwie do prawdziwej, dostarcza ona organizmowi substancji odżywczych, zamiast je wypłukiwać. Jeden kubek to 20 proc. dziennego zapotrzebowania na selen, magnez i fosfor. Zawiera także witaminy z grupy B i błonnik, którego roli w usprawnianiu trawienia nie sposób przecenić. To także dobre źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, hamują procesy starzenia i działają przeciwnowotworowo.

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, a więc nie uzależnia i można ją pić o każdej porze dnia. Mimo to dzięki dużej zawartości węglowodanów ma właściwości pobudzające i korzystnie wpływające na pracę mózgu. Jeżeli w jej składzie znajduje się dodatek bogatej w inulinę cykorii, poprawi również funkcjonowanie jelit i przemianę materii. Ta ostatnia właściwość sprawia, że kawa zbożowa pomaga utrzymać dobrą figurę. Jest napojem dietetycznym, ponieważ 100 gramów (bez mleka i cukru) zawiera około 50 kalorii.

Nie tylko zalety
Czy ten wartościowy napój ma jakieś minusy? Niestety tak, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie syci na dłuższy czas. Organizm szybko przetwarza go na energię i po chwili odczuwamy ochotę na sięgnięcie po coś do jedzenia. Z tego powodu lepiej pić kawę zbożową w rozsądnych ilościach, aby korzyści z jej przyswajania były większe niż minusy.

Kawa zbożowa jest bezpieczna dla osób chorych na serce, wrzody żołądka i dwunastnicy. Mogą ją pić dzieci, kobiety w ciąży i karmiące matki. Poleca się ją także paniom w okresie menopauzy.

Polub dzieci.pl na Facebooku