www.wp.pl dzieci.pl

zapomniałem hasła » Nie masz konta? Załóż je »

kuchnia małego dziecka

Najważniejsze odkrycia w badaniach nad mlekiem matki

Materiał prasowy 2017-02-09 13:49 0 opinii

Mleko matki od kilkudziesięciu lat stanowi dla naukowców fascynujący obiekt badań. Cechy, takie jak unikalna kompozycja składników oraz umiejętność zmiany składu i konsystencji, sprawiają, że pokarm kobiecy jest złotym standardem żywienia niemowląt, który dostarcza im wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju składniki. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat w badaniach nad mlekiem matki dokonano wielu znaczących odkryć.

Najważniejsze odkrycia w badaniach nad mlekiem matki

Cenne kwasy tłuszczowe
Jednym z przełomów w badaniach nad mlekiem matki było odkrycie w 1982 roku przez naukowców NUTRICIA długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.


Najważniejszymi dla organizmu człowieka są kwasy tłuszczowe z grupy omega 3: - l kwas alfa-linolenowy (ALA),
- l kwas eikozapentaenowy (EPA),
- l kwas dokozaheksaenowy (DHA).


Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są głównym materiałem budulcowym mózgu – kora mózgowa jest aż w 60% zbudowana z kwasów tłuszczowych[1]. Z kwasu DHA zbudowana jest również siatkówka oka,czyli część narządu wzroku odpowiedzialna za odbieranie bodźców wzrokowych. Prawidłowy rozwój wzroku i ośrodków wzroku w centralnym układzie nerwowym w dużej mierze uzależniony jest od stałego docierania odpowiednich bodźców. Dlatego istnieje ścisły związek między rozwojem mózgu a dobrym widzeniem.


Prowadząc dalsze badania nad tłuszczami w mleku matki, wspomniani naukowcy w 1983 odkryli, że zawartość długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku mamy zmienia się zależnie od etapu laktacji i pory dnia. Odnalezienie kwasów tłuszczowych i dokładne zbadanie ich struktury pozwoliło na wprowadzenie w 1992 roku tych składników do receptur mlek modyfikowanych przeznaczonych dla dzieci, które z uzasadnionych powodów nie mogą być karmione piersią.

Odkrycie oligosacharydów


W 1994 roku w mleku matki odkryto krótko- i długołańcuchowe oligosacharydy. Oligosacharydy są związkami złożonymi, wyjątkowymi dla gatunku ludzkiego – tylko znikome ilości oligosacharydów znaleziono w mleku innych gatunków. Są trzecim co wielkości składnikiem mleka kobiecego. W 1997 roku odkryto, że profil oligosacharydów uzależniony jest od genów.

Składniki dla odporności


W ciągu kilkudziesięciu lat badań nad pokarmem kobiecym, naukowcy skupiali się także na poznaniu i zrozumieniu składników mleka istotnych dla rozwoju niedojrzałej odporności dziecka. Pokarm kobiecy zawiera związki immunologiczne i przeciwciała indywidualnie dopasowane do każdego dziecka. W mleku matki obecne są białka funkcjonalne takie jak laktoferyna, która charakteryzuje się działaniem ochronnym i stymulującym funkcjonowanie układu odpornościowego. Innym rodzajem białek funkcjonalnych są przeciwciała slgA, które chronią niemowlęta przed zakażeniem bakteriami i wirusami.


Przeciwciała slgA biorą również udział w ochronie niemowląt przed zapaleniem jelit oraz alergią. W mleku matki znajdują się także witaminy (z wyjątkiem witaminy D i K, które należy suplementować w porozumieniu z lekarzem). Naukowcy wciąż prowadzą badania, które mają na celu jeszcze lepsze poznanie znaczenia składu mleka matki dla układu odpornościowego dziecka.

Nieustanna inspiracja dla naukowców


Mleko matki jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia, ponieważ zawiera składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka. Unikalny skład mleka matki wzmacnia niedojrzały układ odpornościowy niemowlęcia i wspiera właściwy rozwój, m.in. mózgu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do ok. 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka.


Z myślą o dzieciach, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione piersią, naukowcy wciąż doskonalą receptury mlek modyfikowanych. Z inspiracji wynikami wieloletnich badań nad mlekiem matki powstało mleko Bebilon 2 z Pronutra+, które posiada w swym składzie kwas alfa-linolenowy*, ważny dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych, witaminy A, C i D* dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także opatentowaną, klinicznie przebadaną kompozycję galakto- i fruktooligosacharydów (GOS/FOS).


* Bebilon 2 z Pronutra+, zgodnie z przepisami prawa, zawiera kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz witaminy A, C i D.


Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.


[1] Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013.

Polub dzieci.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!