www.wp.pl dzieci.pl

zapomniałem hasła » Nie masz konta? Załóż je »

kuchnia małego dziecka

Soki i musy – witaminy w SMART formie

Materiał prasowy 2017-01-31 10:18 0 opinii

Kampania promocyjno-informacyjna „Soki i musy – witaminy w SMART formie” propaguje prawidłowe nawyki żywieniowe oraz budowanie świadomości na temat jakości oraz wartości odżywczych owocowych oraz warzywnych soków i musów. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać min. 400 g owoców i warzyw dziennie, w 5 porcjach. Jak potwierdzają eksperci, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Ostatnie badania pokazują jednak, że przeciętnie Polacy wypijają zaledwie ok. 11,4 litrów soków rocznie na osobę. Wynika to stąd, że wciąż pokutuje wiele mitów na temat sprzedawanych w sklepach soków i musów.

Soki i musy – witaminy w SMART formie

Niewielu Polaków wie, że zgodnie z przepisami prawa do wszystkich soków owocowych i warzywnych oraz soków 100% i musów w opakowaniach jednostkowych nie wolno dodawać barwników i konserwantów. Do 100% soków owocowych i pomidorowych nie wolno również dodawać cukru, ani żadnych substancji słodzących. Warto pamiętać, że soki w kartonach mają długą datę ważności ze względu na zastosowany proces pasteryzacji, który nie obniża ich wartości odżywczej, a jedynie niszczy bakterie odpowiedzialne za psucie się produktu.

Sok – zarówno owocowy, jak i warzywny – to zatem bogactwo witamin, mikro-i makroelementów, substancji odżywczych oraz substancji biologicznie aktywnych. To także źródło antyoksydantów, które hamują działanie wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia. Soki naturalnie mętne i przecierowe zawierają cenny dla organizmu błonnik, w szczególności w postaci pektyn.

„Soki to produkty w pełni naturalne, które otrzymywane są wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z prawem do wszystkich soków owocowych i 100% warzywnych zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników i aromatów innych niż otrzymanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków tych również nie wolno dodawać żadnych cukrów ani słodzików. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których są wyprodukowane.

Niestety spora część konsumentów na polskim rynku tego nie wie, przez co mamy do czynienia z dużą ilością powielanych niekorzystnych mitów na temat soków ” - komentuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

W ramach kampanii realizowany jest program edukacyjny „Soki i musy – witaminy w SMART formie” dla klas I-III szkół podstawowych. Uczestnicy programu poznają tajniki dobrze zbilansowanej diety, w tym spożywania odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które w jednej porcji dziennie mogą zostać zastąpione właśnie przez 100% sok lub mus owocowo-warzywny.

Wszystkie klasy, w których zostanie zrealizowany program edukacyjny są zaproszone do wzięcia udziału w konkursie plastycznym. Dzieci będą miały za zadanie grupowo wykonać pracę plastyczną promującą spożycie soków i musów w ramach zdrowej diety. W konkursie zostanie wyłonionych aż 5 zwycięzców. Nagrodzone zostaną zarówno dzieci, jak i zaangażowani nauczyciele oraz szkoły.

Więcej informacji na stronie: www.sokiimusy.eu oraz Facebooku: www.facebook.com/zyjsmart

(fot. mat. prasowy)

Polub dzieci.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!