dzieci.pl

zapomniałem hasła » Nie masz konta? Załóż je »

kuchnia małego dziecka - produkty zakazane

Słodziki - chora zdrowa żywność

Dzieci.pl 2013-12-05 10:22 283 opinii

Zero kalorii tuczy
Największym paradoksem związanym z aspartamem jest jego faktyczna nieefektywność jeśli chodzi o odchudzanie. Chociaż dajemy dziecku colę o zerowej zawartości kalorii, w długoterminowej perspektywie fundujemy maluchowi nadwagę. Jak to możliwe? Badania naukowe wskazują, że regularne spożywanie sztucznych słodzików, rozpoznawanych przez mózg jako coś słodkiego, całkowicie rozregulowuje system insulinowy prowadząc do niewrażliwości. Mózg nie daje się oszukać i póki nie dostanie swojej dawki energii wciąż będzie wysyłać sygnały głodu, skłaniając do obżarstwa. W efekcie zarówno metabolizm jak i mechanizm regulowania apetytu ulegają zaburzeniom i ludzie pijący napoje typu „light” tyją średnio dwa razy więcej niż ci pijący tradycyjną colę i inne napoje gazowane. Są źródła, które ostrzegają przed pojawieniem się cukrzycy typu 2, choroby serca oraz depresji w związku z regularną konsumpcją sztucznych słodzików.

Nie tylko aspartam
Naturalnie, po licznych atakach na słodzik numer jeden na świecie, na rynku pojawiły się alternatywy, które choć nie są aż tak kontrowersyjne, nie powinno się ich podawać dzieciom. Mowa tutaj o substancjach takich jak Splenda (sucralose), sacharyna, acesulfame potassium czy Neotame. Szukajmy ich na etykietach i odkładajmy grzeszne produkty z powrotem na półkę – naprawdę lepiej jest już kupić dziecku batonika z prawdziwym cukrem.

Inną kategorią słodzików są te pochodzenia naturalnego, które coraz częściej zastępują cukier czy aspartam i krzyczą do rodziców z opakowań: „jestem zdrowy!”. Tutaj w grę wchodzi miód, syrop z agawy czy coraz bardziej popularna stewia (ekstrakt z południowoamerykańskiej rośliny). Dla rozsądnej mamy słodki smak powinien być zawsze podejrzany i traktowany jako wyjątek od reguły.

Wspomniany syrop z agawy zawiera niezwykle wysokie stężenie fruktozy, oferując organizmowi ogromną dawkę cukrów prostych i kalorycznego kopa, bez jakichkolwiek wartości odżywczych. Miód w małych ilościach jest dobroczynny, ale jedzony łyżkami zachowuje się tak samo jak cukier – zamieniając się w tłuszcz i rozregulowując system insulinowy. A stewia, choć pozornie najbezpieczniejsza, wciąż jest mało zbadana i budzi zastrzeżenia np. w kontekście interakcji z pewnymi grupami leków.

Uwaga na leki!
Z jakiegoś powodu ten szkodliwy, rakotwórczy aspartam wykorzystywany jest powszechnie także w produkcji leków, które ze względu na dzieci są słodkie w smaku. Jeśli zaczniemy dokładnie czytać ulotki, a to w dzisiejszych czasach naprawdę przymus, dowiemy się, że zawarty w danym preparacie aspartam może powodować szereg skutków ubocznych. Czy ktoś tu mówił o leczeniu?

Niestety, aspartam jest tańszy niż cukier, a przez to częściej stosowany w produkcji. Bądźmy więc nieufni wobec wszystkich tabletek, syropów i proszków reklamowanych jako „bez cukru”.

I ostatnia uwaga - dla dobra dziecka lepiej jest od małego przyzwyczajać je do smaków kwaśnych i gorzkich, bo ani cukier, ani żaden słodzik zdrowiu nie pomagają, wręcz przeciwnie!

Agata Pavlinec/kgm/dzieci.pl

Polub dzieci.pl na Facebooku


Opinie (283)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~glutek 2014-01-26 (15:20) 10 miesięcy 15 godzin i 1 minutę temu

Wszystkie trucizny zawarte w produktach zywnosciowych sa za przyzwoleniem i aprobata Polskiego Rzadu!

odpowiedz

0
1
~Katarzyna 2014-01-09 (10:36) 10 miesięcy 17 dni 19 godzin i 45 minut temu

Moje dzieci do picia dostaja tylko mleko i wode. To najlepsze co dla nich moze byc. Wiem z doswiadczenia, corce podawalam soczki, soki rozpuszczone w wodzie, itd. itp. i co? teraz ma brzydkie zabki. WODA I MLEKO WYSTARCZY. Po co jakies cherbatki, soczki czy tego typu podobne rzeczy. Witaminy Maja w owocach i warzywach, kazde dziecko je lubi ( no moze warzywa mniej).

odpowiedz

7
10
~soslandia 2013-12-05 (16:00) 11 miesięcy 21 dni 14 godzin i 21 minut temu

Czy autorka mogłaby być uprzejma i podać źródła informacji, na których oparła tezy zawarte w tym artykule? Z treści można by wnioskować, że sama przeprowadziła badania, o których pisze i że jej wiedza jest niezwykle rozległa – co, oczywiście, wydaje się być niezwykle mało prawdopodobne. Znacznie łatwiej byłoby polemizować, gdyby autorka zdecydowała się wskazać materiały, które skłoniły ją do tego rodzaju wynurzeń. Na obecną chwilę nie ma podstaw, aby dyskutować na tematy merytoryczne, a raczej potraktować to jako typowy materiał, „niewiarygodnych” portali.

odpowiedz

pokaż 8 ukrytych odpowiedzi

2
0
~cathathonium 2013-12-05 (22:25) 11 miesięcy 21 dni 7 godzin i 56 minut temu

a najbardziej zarąbiste stwierdzenie dajace dowod na to ze autor nie skonczyl nawet podstawowki to:"oraz metanolem, w który zmienia się atom węgla"-koniec cytatu.od kiedy to atomy moga sie rozmnazac?z tego co slyszalem to moga co najwyzej sie przemieniac jeden w drugi ale to tylko w przemianach jadrowych,ALE ZEBY SIE ROZMNAZALY????autor niestety swoim stwierdzeniem ze atom wegla sie zmienia w metanol "odkryl" nowe zjawisko polegajace na rozmnazaniu sie atomow ,gdyz metanol to alkohol. sklada sie on z 4 atomow wodoru,jednego atomu wegla i jednego atomu tlenu i wedlug autora te wszystkie atomy powstaly z jednego atomu wegla-naprawde gratuluje.postaram sie zglosic to odkrycie do szwdzkiej akademi w celu przyznania nobla.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

16
40
~Janusz11 2013-12-05 (14:48) 11 miesięcy 21 dni 15 godzin i 33 minuty temu

Totalne bzdury eksponuje w tekście autor tegoż artykułu. 90% napoi i żywności jest na bazie substancji glukozowych, a słodziki niemieckie\ i nie tylko\ nie posiadają w składzie aspartamu, który jest w USA zakazany ustawowo od 1999 r. Napoje produkowane generalnie na zachodzie Europy nie posiadają w swoim składzie aspartamu. W Polsce 3-5 firm stosuje aspartam w napojach. Słodziki polskie i niemieckie\najczęściej dostępne w Polsce\ są na bazie cyklaminianu sodu, sacharynianu sodu, wodorowęglanu sodu, laktozy regulatora kwasowości i cytrynianu sodu. Substancje te, po wielu latach badań w NIEMCZECH i innych krajach\Francji i W. Brytanii\ wskazują, iż nie posiadają one właściwości rakotwórczych w najmniejszym stopniu i dlatego masowo używają ich diabetycy oraz osoby będące na diecie i odchudzające się. Autor tegoż tekstu jest dyletantem i parweniuszem\ tak jak większość polskich dziennikarzy-pseudo\ w polskich mediach drukowanych i TV\ autor tegoż artykułu winien wiedzieć, że cukier w postaci jakiej konsumowany jest przez Europę i świat,\ z buraków cukrowych, trzciny, owoców\ jest o wiele bardziej groźny nawet od ASPARTAMU. Jądra komórek nowotworowych odżywiają się w 100% glukozą, lub innymi rodzajami cukru\ np fruktoza, maltoza, galaktoza, laktoza\, dlatego dbający o zdrowie i właściwą wagę, rezygnują z konsumpcji cukru, w tym ciast,cukierków, czekolad etc., gdyż tylko całkowita rezygnacja z tych produktów cukro-pochodnych oraz z wieprzowiny i wołowiny, białego chleba i pochodnych na rzecz drobiu, dziczyzny, królików, ryb, 2-4 gramów witaminy C naturalnej\ nie syntetycznej\ gwarantuje nam super zdrowie bez ryzyka zaistnienia nowotworów w naszym organizmie. Jeżeli jeszcze do tego dodamy sport, ruch, ćwiczenia fizyczne\ 15-20 minut dziennie\ będziemy mieć gwarancję długiego życia i super sprawności psycho-fizycznej w tym potencji seksualnej, pod warunkiem rezygnacji z alkoholi, papierosów i narkotyków, prawdziwej kawy i czarnej herbaty. Jedyną postacią naturalną cukru, który jest absolutnie nie szkodliwy oraz nie podnosi poziomu cukru we krwi jest cukier uzyskany z rośliny południowo-amerykańskiej pod nazwą STEVIA\ pod warunkiem, że jest on konsumowany, gdzie w składzie jest 100% STEVII. Polskie, niemieckie i inne sklepy internetowe w Europie sprzedają słodziki pod nazwą STEVIA , ale jest to totalne oszustwo, gdyż w składzie ich jest zaledwie od 5% do 20% STEVII, dlatego nie radzę kupować tychże słodzików, gdy iż są one "pompowane substancjami \wypełniacze białkowe etc.\ , a w dodatku są dość drogie i nie służą zdrowiu. Rodacy myślcie, analizujcie, dokonując zakupów w sklepie i zdrowo się odżywiajcie jedząc jak najwięcej warzyw i kasz\generalnie rezygnujcie z ziemniaków, które przynoszą więcej szkód, niż pożytków\. Tradycyjne rosoły i zupy na mięsie, to również trucizna, w czystej postaci\wywar z warzyw z połączeniu z wywarem z mięsa wytwarzają związki trujące, które w organizmie tkwią przez 48 godzin i negatywnie wpływają na cały metabolizm, immunologię ,etc. , ale to temat na inny komentarz. Bądźcie zdrowi rodacy.

odpowiedz

pokaż 13 ukrytych odpowiedzi

11
43
~x 2013-12-05 (13:22) 11 miesięcy 21 dni 16 godzin i 59 minut temu

ale pierniczycie.. wszyscy zaczęli straszyć chemią jak smokiem wawelskim.. ciekawe tylko że życie ludzi się wydłuża a nie skraca.. kiedyś czterdziestolatka to była babcia, teraz siedemdziesięciolatki są w formie.. cukier powoduje cukrzycę.. NIGDZIE nie ma żadnych dowodów że aspartam powoduje raka - co więcej był testowany przez masę organizacji i żadna nie wykryła nieprawidłowości.. badania na myszach którymi wciąż się straszy zostały podważone już dawo.. modyfikacja genetyczna nie powoduje, że na plecach wyrośnie wam trzecia ręka - jest to przyspieszenie i kontrola procesu ewolucji który tak czy siak zachodzi w przyrodzie.. amen

odpowiedz

pokaż 7 ukrytych odpowiedzi

66
4
~petruss 2013-12-05 (13:23) 11 miesięcy 21 dni 16 godzin i 58 minut temu

o aspartamie pisalem juz na forach od lat. Zreszta niedawno amerykanski rzadowy urzad zdrowia i zywnosci opublikowal wyniki najdluzszych badan klinicznych w historii (22 lata) wlasnie nad aspartamem. Wynika z nich ze 1 puszka napoju z tym swinstwem powduje u mezczyzn wzrost ryzyka zachorowania na nowotwor mozgu o 102%, zas u kobiet wzrost ryzyka na zachorowanie na raka piersi o 43%. I sa to tylko niektore z chorob wywolywanych przez ten syf. Gdyby ktos komus zaproponowal kieliszeczek metanolu, potem kieliszeczek formaldehydu i na dokladke nieco kwasu asparaginowego to pewnie by mial na karku oskarzenie o probe otrucia. A z tego wlasnie jest produkowany ten "cudowny" slodzik. Ma tylko paskudna wlasciwosc, ze pod wplywem temperatury ciala rozklada sie czynniki podstawowe. Ostatnim lajdactwem jest tylko, ze EFSA (europejski urzad do spraw zywnosci) kompletnie zignorowal w swoim "wyroku" wyniki amerykanskich badan i uznal aspartam za nieszkodliwy. Skorumpowana banda. Kazdy zreszta ma swoj rozum i powinien rozstrzygnac: zryc to swinstwo czy tez nie. Szkoda tylko, ze nieodpowiedzialni rodzice futruja tym g.... swoje dzieci. Ja osobiscie przy najmniejszym chocby podejrzeniu o szkodliwosc po prostu tego dzieciom nie dawal. Basta.

odpowiedz

pokaż 13 ukrytych odpowiedzi

44
0
~prawda 2013-12-05 (13:03) 11 miesięcy 21 dni 17 godzin i 18 minut temu

Po wszelkich substancjach słodzących, które nie są prawdziwym cukrem, mam straszne mdłości... nie toleruję tego świństwa po prostu... Niestety wszystko, co zawiera cukier lub w ogóle go nie posiada- np. soki są o wiele droższe niż z tym dosładzającym badziewiem. Mało tego- większość leków też zawiera to świństwo! Potrzebuję dużych dawek witaminy C...jedyna opcja to witamina C 1000- do picia... oczywiście co? Substancje słodzące! Tak się po tym źle czuję, że szok! To samo z odczulającym Calcium... kiedyś istniał naturalny... teraz- wszystko "dosładzane". Syropy to samo.. Jestem już dorosła, więc współczuję dzieciom, które od najmłodszych lat są tym faszerowane...

odpowiedz

pokaż 5 ukrytych odpowiedzi

20
0
~dom993 2013-12-05 (13:13) 11 miesięcy 21 dni 17 godzin i 8 minut temu

Dzisiaj już nie ma produktu , który nam nie szkodzi.Wszystko nafaszerowane jest chemią , aby miało przedłużony termin ważności. Bóg jeden wie ile produktów stoi na półkach w sklepach i jaki czas.Dopiero jak zaczynają się psuć przeceniają bo biedniejsi i tak kupią.Nie ma już nic zdrowego. Zależy jak nasz organizm na to reaguje i ile potrafi przetworzyć i usunąć chemii z organizmu. Dlatego ludzie więcej chorują na przewlekłe choroby i często już nieodwracalne w skutkach. Na to recepty chyba już nikt nie znajdzie.Np. lekarze, którzy wiedzą jak ludzi leczyć sami chorują,pani od zdrowego żywienia i odchudzania cud receptą sama jest otyła.Jak w to uwierzyć?

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

56
5
~madzia20x 2013-12-05 (12:04) 11 miesięcy 21 dni 18 godzin i 17 minut temu

Ta cała chemia, którą się faszerujemy i leki też są doskonałą pożywką dla pasożytów w naszym organizmie. Wiem myślicie g.... prawda. Właśnie, że tak 90% społeczeństwa jest zarobaczona i o ty nie wie!!!!!!!!!. Dlatego też chorujemy często, nasze ciała są osłabione i nie mają siły walczyć. Bo z każdej strony są atakowane. To jest prawda, poczytajcie o tym. Szczególnie małe dzieci, dlatego tak często chorują.

odpowiedz

pokaż 9 ukrytych odpowiedzi

142
10
~cholerka 2013-12-05 (11:24) 11 miesięcy 21 dni 18 godzin i 57 minut temu

BRAWO! w końcu zaczyna się głośno mówić o tym ASPA-Świństwie! wszelkie gumy do żucia, wszelkie jogurciki i cukierki "bez cukru" - z dala od nich! jem od dziecka cukier - tak! - łyżkami! słodzę 3-4 łyżeczki do herbaty, dosładzam płatki kukurydziany "corn-flakes" - generalnie wcinam cukier gdzie tylko można... I CO ?? coroczne badania wskazują, że mam ZERO problemu z nad-obecnością cukru w organiźmie, lekarze słysząc ile spożywam cukru - łapią się za głowę, ale nie przez cukier, tylko dlatego, że mam takie dobre wyniki badań :) wszystko co sztuczne - niech będzie nam obce!

odpowiedz

pokaż 14 ukrytych odpowiedzi

13
0
~ewela 2013-12-05 (16:18) 11 miesięcy 21 dni 14 godzin i 3 minuty temu

i wszystko masłopodobne i chlebopodobne!!

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
3
~Beata 2013-12-05 (20:35) 11 miesięcy 21 dni 9 godzin i 46 minut temu

gmail.com Ja wiem, że ludzie mają gdzieś takich ludzi jak ja, ale proszę mi uwierzyć, że wszystko robiłam żeby nie znaleźć się w takiej sytuacji. Troszkę wierzę w to, że nie wszyscy się ode mnie odwrócą, bo to było by straszne:( . Ludzie mi mówią, że nie mają prawa mnie wyrzucić z dziećmi na bruk, ja nie znam się na prawie i nie wiem jak jest z tym okresem ochronnym. Wiem tylko, że cała ta sprawa wykańcza mnie psychicznie, wiem też, że po okresie który mam wszystko uregulować rusza cała machina i już nic nie zrobię. Sama suma to dla mnie jest jakiś koszmar, teraz jest okres zimowy, ogrzewam mieszkanie prądem, co miesiąc pożyczam na prąd, bo z mojej pensji nie jestem w stanie opłacić wszystkich rachunków. Wiem tylko jedno, że jak teraz tego nie zapłacę to i tak wyląduje z dziećmi na bruku lub w jakimś przytułku dla matek z dziećmi, czego sobie nie wyobrażam, dlatego potrzebuje pomocy żeby ten koszmar się skończył:(

odpowiedz

7
13
~aspartam 2013-12-05 (16:28) 11 miesięcy 21 dni 13 godzin i 53 minuty temu

Aspartam to chyba najlepiej poznany związek chemiczny, który został wytworzony przez człowieka. Sprawdzany milion razy na milion sposobów. Za każdym razem ten sam wynik: brak dowodów na jego szkodliwość. EFSA wstrzymywała dopuszczenie aspartamu jako dodatku do żywności bodajże 5 krotnie, kiedy tylko pojawiały się jakieś niepokojące donosy/ badania. Za każdym razem przeprowadzano kolejne testy, które niczego nie wykazywały. Badania na szczurach, o których pisze niedoinformowany autor tekstu, zostały przeprowadzone przez Fundację Ramazziniego, która się ostatecznie skompromitowała. Nowotwory faktycznie się pojawiały, ale diabeł tkwi w szczegółach. 1. Fundacja ta bardzo niechętnie udostępniła wyniki. 2. Jak już udostępniła, to naukowcom zjeżył się włos na głowie: metodologia badań była jakąś kpiną, a samo badanie nie mogło dać innego wyniku, ponieważ szczury karmiono aspartamem jeszcze w życiu płodowym i w zasadzie przez resztę swojego szczurzego życia, nie jadły nic innego. Rak był wywołany niedoborami witamin, makro/mikroelementów i fatalnym stanem zdrowia zwierząt. Metabolity aspartamu, o których wspomina niedoinformowany autor, w naszych organizmach powstają w nieporównywalnie większych ilościach np. z trawienia tzw. "zdrowej żywności" i nic się złego z tego tytułu nie dzieje. Wnioski, które formułuje się na temat aspartamu opierają się na internetowych plotach i skargach ludzi z alergią pokarmową. Zawsze znajdzie się ktoś, komu coś szkodzi, ale nie należy wyciągać na tej podstawie ogólnych wniosków (podobnie jak w przypadku szczepień).

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

0
0
~raffael 2013-12-05 (17:04) 11 miesięcy 21 dni 13 godzin i 17 minut temu

matki ojcowie nie majo czasu ani sil wytlumaczyc dziecku ze ich ulubione napoje to trucizna i nie ustepowac dziecku jak chce na sile..a i sai w wiekszosci dajo zly przyklad mowiac jak jeden tu z panow nic nie jesc nic nie wydalac..napewno ludziom mieszkajocym w miescie jest trudniej lawirowac ale jaet juz bio stevia culier trzinowy nie rafinowany i woda lub herbaty dla dzieci np. owocowe..ja od kiedy przerzucilam sie na stevie i wode utleniono oczywiscie 3 krople ze szklano normalnej wody od tego czasu mpj mozg ma sie swietnie..oczywiscie nie da sie wszelkiego zla ominoac ale mamy ostropest ktury usuwa wszytkie trucizny z organizmu wiec nawet profilaktycznie np. wsypany do sosu ragu zrobionego samemu gdyz takze solo nas trujo...to wymaga sporo czasu ale za to wiecej czsu i cierpeinia poswiecicmy lekarzom i wydamy na ich trucizny..

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
0
~IXI 2013-12-05 (18:04) 11 miesięcy 21 dni 12 godzin i 17 minut temu

Dorzucił bym do tego Ksylitol, czyli cukier brzozowy - bardzo zdrowy, antyrakowy i tym podobne.

odpowiedz

18
2
~Ana 2013-12-05 (12:26) 11 miesięcy 21 dni 17 godzin i 55 minut temu

Sławna dietetyczka Gillian McKeith już od dawna o tym dudni. Polecam jej poradniki i artykuły które są dostępne w sieci.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

21
22
~miglanc 2013-12-05 (15:37) 11 miesięcy 21 dni 14 godzin i 44 minuty temu

Najlepiej to nic nie pić, nie jeść, nie chędożyć, nie spać i nie wydalać tylko na klęczki, beret moherowy na łeb i dożyjemy pięknej starości. Amen.

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

7
0
~ascv 2013-12-05 (16:40) 11 miesięcy 21 dni 13 godzin i 41 minut temu

wiem, że nawet w produktach renomowanych firm, w których składzie znajduje się cukier, dosypywany jest również aspartam, którego obecności się nie ujawnia. Wszystko dla zysku. Nie jedzcie tego świństwa! I dziękuję za artykuł i za odwagę jego napisania.

odpowiedz

1
1
~ad 2013-12-05 (16:36) 11 miesięcy 21 dni 13 godzin i 45 minut temu

a kto wie co jest w miesie i czy sol w solniczce nie jest sola drogowa nawet w restauracji nie wiemy czy kelner do dania nie napluje samiscie sobie winni

odpowiedz