dzieci.pl

zapomniałem hasła » Nie masz konta? Załóż je »

kuchnia małego dziecka - jadłospisy

Dieta dziecka z ADHD

Dzieci.pl 2013-09-12 11:47 1 opinii

Żywność bywa jednym z czynników ryzyka wystąpienia ADHD, ale również lekarstwem, które pomoże ograniczyć farmakoterapię.

Dieta dziecka z ADHD

ADHD (ang. Attention Deficit Hyperactivity Disorder - zespół nadpobudliwości psychoruchowej z zaburzeniami koncentracji uwagi) to jedno z najczęstszych zaburzeń, jakie dotyka dzieci - dotyczy ok. 5 proc. dzieci w wieku szkolnym. Przeważnie diagnozuje się je, gdy dziecko ma 7 lat i występuje znacznie częściej u chłopców.

Dokładna przyczyna występowania ADHD nie została dotychczas poznana. Dużą wagę w jego rozwoju przypisuje się czynnikom uwarunkowanym genetycznie. Przeprowadzono badania, w których wykazano znaczące różnice w aktywności mózgu dzieci, które miały zdiagnozowane ADHD i tych nie dotkniętych schorzeniem. Różnice te dotyczyły aktywności części mózgu, które odpowiadają ze regulację uwagi oraz koncentrację, a także za hamowanie pobudzenia.

W leczeniu często stosowane są leki o działaniu psychostymulującym. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że nie leczą one choroby - ograniczają jedynie jej objawy. Nie znamy do końca konsekwencji długotrwałego stosowania tego typu leków, dlatego też warto poszukać innych metod leczenia, aby nie narażać chorych na zbytnie obciążenie organizmu, które może być konsekwencją długoletniej farmakoterapii.

Żywność bywa jednym z czynników ryzyka wystąpienia ADHD, ale również lekarstwem, które pomoże ograniczyć farmakoterapię.

Badania kliniczne wykazały, że żywienie jest ważnym elementem leczenia - poprawę kliniczną można uzyskać u 30 proc. chorych dzieci, jeśli zastosuje się odpowiednią dietę. Dr Feingold z Telethon Institute w Australii, który przewodniczył badaniom, leczył ADHD za pomocą diety, wyeliminował on środki konserwujące m.in. takie jak BHA (butylowanyhydroksyaizol) i BHT (butylowadny hydroksytoluen), co poskutkowało znaczną poprawą zachowania u dzieci i nie potrzeba było żadnej innej interwencji poza zmianą jadłospisu.

Komisja Europejska wprowadziła w 2010 roku obowiązek umieszczania na etykiecie ostrzeżeń, gdy w skład produktu wchodzi więcej niż jeden ze sztucznych barwników:
• E 102 tatrazyna
• E 104 żółcień chinolinowa
• E 110 żółcień pomarańczowa
• E 122 azorubina
• E 124 czerwień koszenilowa
• E 129 czerwień Allura,
ponieważ ADHD nasila się, jeśli chory spożyje produkt, w którym występuje więcej niż jeden z wyżej wymienionych sztucznych barwików, a zwłaszcza, gdy występuje on w połączeniu z benzoesanem sodu.

Należy uważnie czytać opakowania i wystrzegać się produktów, które zawierają te dodatki, a także unikać produktów przetworzonych, bogatych w tłuszcze zwierzęce oraz tłuszcze trans (czekolady nadziewane, niektóre ciastka, chipsy), z dodatkiem soli (produkty gotowe, paluszki) czy cukru (kolorowe napoje gazowane), zawierających duże ilości salicylanów, a także środków pobudzających jak kofeina.

Polub dzieci.pl na Facebooku

Treści zamieszczone w Serwisie mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą zastąpić porady udzielanej przez odpowiedniego specjalistę. Wirtualna Polska S.A. nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki skorzystania przez użytkowników z treści zamieszczonych w Serwisie.
Małgorzata Gajewczyk
autor porady:

Małgorzata Gajewczyk

Dietetyka

Opinie (1)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
2
~OLLllA 2013-10-13 (07:23) 1 rok 17 dni 23 godziny i 48 minut temu

ZNAM LEKARSTWO NA JAK WY TO NAZYWACIE NIBY ADHD,DOBRY PASEK.

odpowiedz