www.wp.pl dzieci.pl

zapomniałem hasła » Nie masz konta? Załóż je »

choroby wieku dziecięcego

Logo dostawcy

Celiakia u dzieci – jak rozpoznać chorobę?

testDNA 2016-05-30 20:00 2 opinii

Rozpoznanie celiakii u dzieci nie jest proste, gdyż podobnie jak w przypadku dorosłych nie muszą jej towarzyszyć klasyczne objawy choroby. Bo przecież niski wzrost, spadek masy ciała, apatia i rozdrażnienie to objawy, których rodzice raczej nie kojarzą z celiakią. Najlepszą metodą diagnozowania choroby trzewnej u dzieci, zwłaszcza poniżej 2 roku życia, są testy DNA.

Celiakia u dzieci – jak rozpoznać chorobę?

Nie tylko ze względu na swoją wysoką skuteczność, ale również dlatego, że są bezbolesne i przyjazne dla dzieci. Dzięki nim maluchy mogą uniknąć stresu związanego z biopsją jelita.

Badania genetyczne – dzięki nim dzieci mają szansę uniknąć biopsji jelita cienkiego

Dzięki wytycznym opublikowanym przez ESPGHAN (Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci), uznaje się, że badania genetyczne powinny otwierać całą diagnostykę celiakii. Są bezbolesne, szybkie, komfortowe dla dzieci, a przede wszystkim potrafią z dużym prawdopodobieństwem potwierdzić chorobę lub niemal całkowicie ją wykluczyć. Jak to możliwe? U 90-95% chorych na celiakię stwierdza się tzw. „haplotyp celiakialny”, czyli charakterystyczny dla tej choroby układ genów. Dokładnie genów HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Ich brak oznacza, że celiakia nas nie dotyczy i już nigdy dotyczyć nie będzie. Bo materiał genetyczny nie zmienia się z biegiem lat.

Raz wykonane badanie wystarczy na resztę życia. Obecność genów wyraźnie zwiększa natomiast predyspozycje do rozwoju celiakii. Dodatni wynik badania wymaga przeprowadzenia testów serologicznych sprawdzających poziom przeciwciał klasy IgA i IgG , takich jak anty-tTG i anty-Ema oraz DGP lub GAF. Jeśli i one będą dodatnie, a przeprowadzony z pacjentem wywiad i badanie lekarskie stwierdzą obecność objawów celiakii, można wówczas postawiać diagnozę bez konieczności wykonywania biopsji jelita cienkiego. To ważne, zwłaszcza dla dzieci, które często bardzo obawiają się tego badania. W przypadku dzieci poniżej 2 roku życia czułość testów serologicznych jest dosyć niska. Coraz później wprowadzamy gluten w żywieniu dzieci i może to zafałszować wyniki badań serologicznych.

Za badaniami genetycznymi jako podstawą diagnostyki celiakii przemawia jeszcze jeden ważny argument. Charakterystyczny układ genów będzie obecny we wszystkich typach celiakii (klasycznej, niemej, utajonej i potencjalnej, w przeciwieństwie do przeciwciał i objawów klinicznych, które w zależności od rodzaju choroby mogą się pojawić lub nie.

Celiakia jest chorobą genetyczną. Zdarza się, że w jednej rodzinie cierpi na kilka osób. Jeżeli u dziecka stwierdzono chorobę trzewną, to zarówno jego rodzice, jak i rodzeństwo powinni poddać się badaniom w tym kierunku. Nierozpoznana i nieleczona celiakia może bowiem przyczynić się w przyszłości do poważnych problemów ze zdrowiem. Celiakia jest chorobą, która może występować w przebiegu wielu innych chorób. Pod jej kątem powinny się również przebadać osoby z cukrzycą typu pierwszego oraz z zespołami genetycznymi, takimi jak zespół Downa czy zespół Turnera.

Celiakia u dzieci – ma najbardziej charakterystyczne objawy

U dzieci najczęściej występuje klasyczna (pełnoobjawowa) postać celiakii, w której na pierwszy plan wysuwają się dolegliwości gastryczne. Takie dziecko będzie miało przewlekłe, wodniste lub tłuszczowe biegunki, będzie miało anemię oraz skarżyło się na wzdęcia i bóle brzucha. Do objawów rzadziej kojarzonych z celiakią u dzieci zaliczają się również zmiany nastrojów, uczucie ciągłego zmęczenia, zaburzenia wzrastania i chudnięcie. Skąd te objawy?

W celiakii, podobnie jak zresztą we wszystkich zespołach złego wchłaniania, składniki odżywcze dostarczane z pożywieniem, nie są prawidłowo przyswajane przez organizm. Prowadzi to do niedoboru potrzebnych dla zachowania zdrowia witamin i minerałów, w tym kwasu foliowego, witaminy D, A, K żelaza oraz wapnia. Zaburzenia wchłaniania są wynikiem uszkodzenia kosmków jelitowych pokrywających błonę śluzową jelita cienkiego. Ulegają one stopniowemu zanikowi po kontakcie z glutenem – białkiem ukrytym w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto, pszenżyto, oraz orkisz. Dla porównania, celiakia u osób dorosłych będzie przebiegała bardziej nietypowo. Dolegliwości ze strony układu odpornościowego pojawiają się rzadko, a jeśli już są, to ustępują samoistnie. Tutaj na pierwszy plan wysuwają się objawy pozajelitowe: niedokrwistość, afty w obrębie jamy ustnej, zanik szkliwa zębowego, bóle kostno-stawowe, skłonność do złamań, mrowienie w nogach, osteoporoza, zmiany skórne, wcześniejsza menopauza, nieregularne miesiączki i zaburzenia płodności. Co ciekawe, objawem celiakii u osoby dorosłej mogą być nawet całkiem niewinne bóle głowy. Celiakia – na czym polega mechanizm jej powstania

Celiakia jest chorobą wywołaną przez nieprawidłową reakcję układu odpornościowego na zawarty w zbożach gluten. Organizm go nie toleruje, w związku z czym natychmiast zaczyna się przed nim bronić. Ale układ odpornościowy chorego myli się i zamiast walczyć z „intruzem”, w tym przypadku szkodliwym białkiem, zaczyna atakować własne tkanki. Ofiarą tego ataku stają się wspomniane kosmki jelitowe. Jedynym sposobem, na uniknięcie dalszych zniszczeń w jelicie jest przejście na dietę bezglutenową. Dzięki niej kosmki będą miały szansę na regenerację, przez co składniki odżywcze znów będą prawidłowo wchłaniane, a uporczywe objawy choroby ustąpią.

Autor: Natalia Jeziorska, testDNA, www.testdna.pl

Polub dzieci.pl na Facebooku


Opinie (2)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~Rona 2016-05-31 (08:11) 8 miesięcy 22 dni 8 godzin i 10 minut temu

Biopsja jest przerażająca!

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź